• Överlevarna

    Vad hände med familjen Romanov?

En intervjudokumentär med historiska tillbakablickar

Den rysk-amerikanske juristen Albert Bartridge i San Francisco berättar  i denna intervjudokumentär med historiska tillbakablickar om hur det gick för några av familjemedlemmana Romanov som lyckades fly från den ryska revolutionen. Här står de uppradade för fotografering på gården till sommarslottet Dulbar på Krim där de hölls i förvar. 

Prins Vasili Romanov, systerson till den sista tsaren Nikolaj II, var den yngste av familjemedlemmarna Romanov som var med på flykten ombord på krigsfartyget. Här med sin mormor änketsaritsan Maria Fjodorovna på stranden på Krim 1919.

Prins Vasili Romanovs närmaste familj

Bakgrunden till Överlevarna. Vad hände med familjen Romanov?

Ett tillfälligt möte för några år sedan när Albert Bartridge var på Sverigebesök från San Fransisco är upptakten till den här filmen. 

Han var på ett kort besök hos sin goda vän sedan 1970-talet Ebba von Eckermann i Nyköping, då de hade träffats när Ebba besökte Woodside utanför San Francisco.

Ebba och Albert

Tack till Raoul Wallenberg Academy
För bilder ur Nina Lagergrens privata samling. Foto Karl Gabor.

Tack till Anette Lantos

Och när Albert dök upp på det där korta besöket i Nyköping slumpade det sig så att jag – Agneta – råkade vara hos Ebba  i Nyköping  just denna kväll för att visa en film om min morfar med roliga teckningar han gjort i början av 1900-talet. Och då  drog sig Albert plötsligt till minnes att han ju hade några roliga teckningar från den tiden gjorda av en rysk prins, någonstans i sin källare hemma i San Francisco.

Det väckte min nyfikenhet så till den grad att Albert hann knappt återvända hem till USA förrän min goda vän och fotograf Gunilla de Besche Öhrvall och jag stod på hans tröskel i San Francisco beredda att göra en liten kortfilm. Efter övertalning hade vi fått tillåtelse att dokumentera teckningarna – gjorda av den ryske prinsen, Nikita, bror till Alberts vän, prins Vasili.

Gunilla de Besche Öhrvall och Agneta Ulfsäter Troell med Albert Bartridge.

Men abrupt ändrades förutsättningarna – för trots ett oupphörligt letande hade Albert inte hittat det vi kommit hela vägen från Sverige för att filma, teckningarna. Fast väl innanför hans tröskel gjorde det ingenting! Överväldigade av alla fotografierna i hans hem och inte minst fascinerade av hans sätt att ge liv åt dem och om allt som hände dessa människor under och efter den ryska revolutionen 1917, lät vi kameror och ljudinspelning gå för fullt. 

Detta satte igång en intensiv research

Vi for hem med en otrolig mängd material, också med de avfotograferade teckningarna, som dök upp till slut, men utan en aning om vad vi höll på att göra för någon slags film. 

Två vändor till San Francisco

Vi återvände två gånger till San Francisco för att fortsätta intervjun och stämma av med Albert Bartridge. Researchen fortsatte i St. Petersburg dit vi for tillsammans med Lars Magnuson, f.d. diplomat och rysktalande.   

Och det vi hade trott skulle bli en liten kort film om några teckningar resulterade efter tre års arbete i dokumentärfilmen ”Överlevarna. Vad hände med familjen Romanov ?”

Agneta och Lars i St Petersburg

Gunilla och Lars i St Petersburg

Gunilla och Lars i St Petersburg

Agneta Ulfsäter Troell, Albert Bartridge och Gunilla de Besche Öhrvall under inspelningen i Kalifornien.

Men vem är Albert Bartridge ?

Albert Bartridge rysk-amerikansk jurist, växte upp i Europa där hans far arbetade för NATO inom det amerikanska flygvapnet. Moderns familj från Ryssland slog sig ner i exil i Förenta Staterna. Den ryska släkten och vännerna väckte tidigt hans intresse och engagemang, både i Europa och Amerika. Detta ledde också till hans nära relationer med den i exil spridda ryska tsarfamiljen Romanov. 

Efter ett uppdrag från United States Navy, tog han en jurist doktorsexamen vid Santa Clara Universitetet i Kalifornien. 

Som pensionerad Vice President i Wells Fargo Bank, reser han idag intensivt i Amerika och i Europa och strävar bl a efter att familjebanden och medvetenhet i familjekretsen Romanov upprätthålls, framförallt inom den yngre generationen. 

NÅGRA SPECIELLA TACK!

Tack till Ebba von Eckermann!

Tack vare introduktionen med Albert  Bartridge hos Ebba von Eckermann den där kvällen i Nyköping och Ebbas intensiva övertalning av Albert att gå med på att låta mig och Gunilla  göra den här dokumentären – blev den gjord. 

Originalfoto från 1919, taget ombord på krigsfartyget
”Marlborough” ur Sarah Padwicks morfars fotoalbum.

Tack till Frances Welch och Sarah Padwick!

Tack vare Frances Welch, författare till den inspirerande boken ”The Russian Court at Sea” kunde Sarah Padwick, kontaktas. Hon är barnbarn till Sir Frances Pridhamn, Förste Löjtnant på krigsfartyget som evakuerade familjen Romanov från Krim när det begav sig. Sarah Padwick har  generöst låtit oss använda familjens privata, unika fotografier av familjemedlemmarna Romanov som han tog av dem under flykten ombord på ”Marlborough” i april 1919.  

Filmens medarbetare

Albert Bartridge

Albert Bartridge

Medverkande och research
Lars Magnusson

Lars Magnusson

Medverkande, faktagranskare och översättare från ryska
Agneta Ulfsäter Troell

Agneta Ulfsäter Troell

Idé, manus, regi, producent och berättare
Olle Tannergård

Olle Tannergård

Klippning, ljudmix och medproducent
Gunilla de Besche Öhrvall

Gunilla de Besche Öhrvall

Fotograf
Yohanna Troell

Yohanna Troell

Kompletterande fotograf och redaktör
Magnus Dahlberg

Magnus Dahlberg

Orginalmusik

Animatör, Pepe Franceschi

Colorgrading, Johan Hansson, Edit Dudes

Översättning till engelska Carla Wiberg 

Arkiv, research och upphovsrätt Tomas Ehrnborg 

Juridisk rådgivning
Advokatfirman Cederquist
Malin Allard och Isabelle Emanuelsson

Copyright Förlaget Ulfsäter 2018

LITTERATURTIPS

The Russian Court at Sea , by Frances Welch, Short Book (2011)

Nicholas II – The last tsar, by Marvin Lyons, Routledge & K. Paul (1974) 

Russia in Original Photographs 1860-1920, by Marvin Lyons, Routledge (1983)

Romanovs Revisited 1860-1960, by David Cripps, Rosvall Royal Books (2005)

Hvidøre, a Royal Retreat, by Coryne Hall & Senta Driver, Rosvall Royal Books (2012)

Romanovs – Tsarsläkten. Vilka var de? Vad blev de av dem? by Staffan Skott, Bonniers (1989)

Photographs for the Tsar – The Pioneering Color Photography of Sergei Mikhailovich Prokudin, Sidgwick & Jackson Ltd (1980)

Former People – The Destruction of the Russian Aristocracy,  by Douglas Smith, Pan (2013)   

Once a Grand Duchess – Xenia, Sister of Nicholas II, by John Van der Kiste & Coryne Hall, Sutton Publishing (2004)

Lost Splendor – The Amazing Memoirs of the Man Who Killed Rasputin, by Prince Felix Youssoupoff, Turtle Point Press (2003)

Once a Grand Duke, by Grand Duke of Russia Alexander, Farrar & Rinehart (1932)     

Close of a dynasty, by Francis Pridham, Wingate (1956)

Close of a Dynasty, by Pridham Vice & Admiral Sir Francis, Royalty Digest (1997)   

Rasputin – The Holy Devil, by Rene Fulop-Miller, Garden City Publishing (1928)

Kejserinde Dagmar – Maria Fjodorovna. En udstilling om den danske prinsesse som blev kejserinde af Rusland. Christiansborg Slot (1997)

The Last Grand Duchess – The Memoirs of Grand Duchess Olga Alexandrovna, by Ian Vorres, Zakharov (2003)   http://www.zakharov.ru/ 

The Last Grand Duchess – Her Imperial Highness Grand Duchess Olga Alexandrovna, by Ian Vorres, Key Porter Books Ltd (2001)